• Flaga Polski

“Сподіваюся, що не буду бездіяльна на небесах.
Прагну далі працювати для Церкви і для душ,
про це прошу Бога і впевнена, що мене вислухає”

св. Тереза від Дитяти Ісуса

Перша Свята Меса

30 років тому, 8 грудня 1991 відбулася перша Свята Меса від повернення храму Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії в Бердичеві.

Коли у 80-х роках XX століття почали з’являтися перші проблиски майбутніх перемін, а особливо у 1991 році водночас із здобуттям Україною незалежності, прийшла надія на повернення храмів. Отець Амброзій і отець Бернард Міцкевичі розпочали працювати над відданням монастирського костелу і поверненням до нього колишніх опікунів – босих кармелітів.

Коли сюди прибули брати кармеліти, вони застали верхній храм зруйнованим. Разом з безстрашними вірними, вихованими отцями Міцкевичами, вони доклали зусиль, щоб повернути нижній костел, який було перетворено на гімнастичну залу. Потрібно було вирушити до самого Києва, щоб захистити своє право на храм. 4 грудня передано ключі від нижнього храму.

Освячення відбулося у відпустову урочистість 8 грудня 1991 року. Це була неділя. Святу Месу о 13:00 очолював єпископ Ян Пурвінський. Був сильний мороз, -17 градусів, в ампулках замерзли вино і вода, а крізь вибиті вікна ішов сніг і залітали голуби… На закінчення відбулася євхаристійна процесія в середині верхнього храму, дівчата сипали квіти.

Від спогадів того морозного дня сьогодні лине тепло. Тепло вдячності Богу за Його Провидіння, за людей, яких Господь захотів покликати, щоб виконали Його волю. Це звичайні люди – сьогодні багато хто з них уже в похилому віці, а серед них й брати кармеліти, які не злякалися цих важких умов. Завдяки кропіткій праці цих монахів та їх помічників святиня санктуарію набула цього прекрасного вигляду. Заново освячена у 2012 році, вона було оголошена Всеукраїнським Санктуарієм Матері Божої Святого Скапулярію.

kmc.media

Поділитися: